Před 30 lety Škoda Favorit počtrvté za sebou zvítězila v Rally Monte Carlo (2024)

› Vítězstvím ve své třídě na 62. Rallye Monte Carlo v lednu 1994 zahájila Škoda Motorsport svou cestu kcelkové trofeji v šampionátu FIA
› Posádka Pavel Sibera/Petr Gross v lednu 1994 vyhrála Rallye Monte Carlo počtvrté za sebou
› V sezoně 1994 ovládla značka Škoda oficiální šampionát FIA, a to ve třídě vozů s motorem do dvou litrů ajednou poháněnou nápravou

Mladá Boleslav, 26. ledna 2024 – Značka Škoda má k motorsportu blízko již od svých počátků a její historie je lemována výraznými úspěchy a heroickými výkony. Doslova zlatým písmem psaly svou část posádky vozů Škoda Favorit. Postupná technická evoluce tohoto vozu v kombinaci s nadšením a mistrovskými výkony řidičů inavigátorů přinesly v roce 1994 týmu Škoda Motorsport historicky druhou trofej v šampionátu FIA. Úspěšné tažení odstartovala v lednu 1994 posádka Sibera/Gross, když počtvrté v řadě zvítězila na tradiční úvodní soutěži Rallye Monte Carlo. Za připomenutí však stojí výsledky z průběhu celé této výjimečné sezony, která byla pro tým Škoda Motorsport korunována senzačním titulem.

Úspěch jménem Favorit
Koncem osmdesátých let 20. století došlo ve výrobním programu mladoboleslavské automobilky k zásadní změně. Nesla jméno Škoda Favorit a po dlouhé éře modelů s motorem vzadu a poháněnou zadní nápravou se jednalo orevoluční vůz s moderní prostornou karoserií, motorem vpředu a pohonem předních kol. Současně se sériovou verzí bylo od roku 1988 vyvíjeno i její závodní provedení, které získalo k 1. lednu 1989 hom*ologaci. Svou oficiální soutěžní premiéru si Škoda Favorit 136 L odbyla v lednu 1989 na rally Valašská zima, a to s posádkami Ladislav Křeček/Bořivoj Motl a Pavel Sibera/Petr Gross. Na mezinárodní scénu pak Škoda Favorit vstoupila na finské Hankiralli. O tom, že má novinka na to hrát první „soutěžáckou“ ligu, hned ve Finsku všechny přesvědčila domácí posádka Kalevi Aho/Timo Hakala, která sFavoritem vyhrála svou třídu. Jen málokdo však asi tehdy tušil, jak výraznou stopu nakonec Škoda Favorit zanechá nejen vmladoboleslavském motorsportu, ale i na světových rallyových kolbištích.

Rallye Monte Carlo 1994: čtvrté vítězství v řadě
Technické inovace v kombinaci se zkušenými a motivovanými posádkami vedly v sezoně 1994 k mimořádným výsledkům. Předzvěstí úspěšného tažení bylo vítězství na úvodní lednové 62. Rallye Monte Carlo, kde posádka Sibera/Gross navázala ve své třídě vozů do 1300 cm³ na vítězství v předchozích třech ročnících a v roce 1994 zvítězila v této náročné soutěži počtvrté v řadě. Nadvládu Škody Favorit stvrdil druhým místem ve třídě Vladimír Berger s Pavlem Štancem, přičemž v pořadí třetí konkurent ztratil na českého vítěze více než půl hodiny. Pavel Sibera se svým výkonem dostal na 20. příčku v celkovém pořadí, a to navzdory tomu, že mladoboleslavský Favorit měl v porovnání se světovou konkurencí spíše skromný výkon. Jízdní vlastnosti soutěžního Favoritu si jezdci pochvalovali – tvrdili, že auto sedí jako motokára, což dokládali i tím, žepři skutečně rychlých průjezdech zatáčkou měl vůz tendenci se stavět spíše na dvě kola než přejít do smyku.

Skvělá sezona 1994 atriumf ve Světovém poháru FIA
Tým Škoda Motorsport stavěl na úvodním úspěchu na náročné Portugalské rally. I zde ukázaly české posádky svozy Škoda Favorit svou dominanci ve třídě, když se zvítězství radoval tým Sibera/Gross následovaný posádkou Triner/Klíma. Kromě toho se Pavel Sibera probojoval i na 10. místo celkově, což znamenalo pro mladoboleslavskou značku i zisk bodů vmistrovství světa výrobců. Na květnové Acropolis Rally se oba vozy dostaly až do Top 10 v celkovém pořadí, což byl historický úspěch značky Škoda ve světovém šampionátu. Je na místě připomenout, že vozy na prvních osmi místech byly tovární závodní speciály s mnohem výkonnějšími přeplňovanými motory. Vozy Škoda Favorit potvrdily své výkony i na finské rally a dokonce i vAustrálii, kam se tým Škoda Motorsport díky šanci na zisk titulu ve Světovém poháru FIA vypravil poprvé. Další cenné body pak české posádky připsaly naRallye San Remo a na španělské rally. Cíl na slavné britské RAC Rally, která vroce 1994 slavila svůj 50. ročník, byl jasný – uhájit vedoucí pozici ve Světovém poháru ve třídě do dvou litrů. Vítězstvím ve své třídě A5 a 6. a 7. místem ve třídě dvoulitrů bylo dílo završeno. Škoda podruhé ve své historii ovládla oficiální šampionát FIA, přičemž poprvé to bylo vautomobilových soutěžích, kde vroce 1981 získala titul mistra Evropy vzávodech okruhových cestovních vozů.

V nejlepším přestat
Poté, co si šéf týmu Škoda Motorsport Pavel Janeba převzal 9. prosince 1994 na slavnostním vyhlášení v Monte Carlu cennou trofej, následoval o pár dní později v Konírně Pražského hradu další historický okamžik. Škoda Favorit zde totiž oficiálně ukončila svou závodní kariéru a novinářům byl představen její nástupce – Škoda Felicia Kit Car. Závodní Favorit absolvoval za svou kariéru pod hlavičkou továrního týmu 35 soutěží mistrovství světa a do statistik své třídy zapsal 31 vítězství a 20 druhých míst.

Před 30 lety Škoda Favorit počtrvté za sebou zvítězila v Rally Monte Carlo (1)

Rallyový speciál Škoda Favorit 136 L
Soutěžní vůz hom*ologovaný pro skupinu A vycházel ze sériového provedení, takže měl pětidveřovou ocelovou karoserii s ochranným rámem z tenkostěnných chrommolybdenových trubek, přičemž jeho celková hmotnost činila 750 kg. K pohonu sloužil hliníkový kapalinou chlazený čtyřválec OHV s osmikanálovou hlavou a jedním karburátorem. Agregát byl uložen vpředu napříč a poháněl přední kola. Ze zdvihového objemu 1289 cm³ dokázali vMladé Boleslavi vymáčknout výkon 120 koní a v závislosti na typu soutěže a z toho vyplývajícího zpřevodování šestistupňové manuální převodovky dosahoval vůz nejvyšší rychlosti 150 až 210 km/h. O zpomalení se starala čtveřice kotoučových brzd.

Vozy Škoda na Rally Monte Carlo
Motorsport patří k mladoboleslavské automobilce téměř od začátku. Řadu cenných trofejí dobyla i na trati prestižní Rallye Monte Carlo. Vozy Laurin & Klement závodily již při druhém ročníku rallyové klasiky v roce 1912 avroce 1936 stál na startu poprvé model s okřídleným šípem ve znaku. Roadster Škoda Popular Sport tehdy dojel druhý v kategorii do 1500 cm³. Po druhé světové válce se Škoda etablovala jako silný hráč ve třídě do 1300 cm³, což dokládá například hattrick modelu Octavia TS v letech 1961 až 1963. V 90. letech navázal na předchozí úspěchy vozů Škoda v Monte Carlu model Favorit 136 L se čtyřmi vítězstvími ve třídě v řadě, v letech 1991 až 1994. Novodobou historii píší soutěžní vozy Škoda Fabia s pohonem všech kol: Škoda Fabia R5 se stala na RMC 2018 vítězem kategorie WRC2.

Všechny novinky

Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

Jsem vášnivý motorsportový nadšenec s hlubokými znalostmi historie značky Škoda ve světě rallye. Moje znalosti zahrnují úspěchy týmu Škoda Motorsport v 90. letech, zejména v roce 1994, kdy posádka Pavel Sibera a Petr Gross zvítězila na Rallye Monte Carlo počtvrté za sebou. Tento úspěch byl součástí celkového vítězství značky Škoda v šampionátu FIA ve třídě vozů s motorem do dvou litrů a jednou poháněnou nápravou.

Historie značky Škoda ve světě rallye začala s modelem Favorit v roce 1989, který se postupně vyvinul a v sezóně 1994 dosáhl mimořádných výsledků. Tým Škoda Motorsport se v té době mohl pochlubit technickými inovacemi a zkušenými a motivovanými posádkami, které vedly k vítězstvím na Rallye Monte Carlo, Portugalské rally, Acropolis Rally, finské rally, a dokonce i v Austrálii a dalších soutěžích. Tým dosáhl druhého místa ve Světovém poháru FIA a ovládl oficiální šampionát FIA ve třídě do dvou litrů.

Vrcholným okamžikem bylo ukončení závodní kariéry modelu Škoda Favorit a představení jeho nástupce, Škoda Felicia Kit Car, v roce 1994. Tým Škoda Motorsport dosáhl úspěchu i s vozem Škoda Favorit 136 L, který byl hom*ologován pro skupinu A a dosáhl významných výsledků v různých rallyových soutěžích.

Značka Škoda má dlouhou historii v rallye, která sahá až do počátků motorsportu. Mnoho modelů, včetně Favoritu, Octavie TS a Fabie, přineslo značce Škoda prestižní vítězství na Rallye Monte Carlo a dalších soutěžích. Novinky v rallye zahrnují model Škoda Fabia R5, který se stal vítězem kategorie WRC2 na Rallye Monte Carlo v roce 2018.

Před 30 lety Škoda Favorit počtrvté za sebou zvítězila v Rally Monte Carlo (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6126

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.